Popravka automatskih menjača

BG Automatik servis svojim klijentima pruža uslugu popravke automatskih menjača svih vrsta i proizvodjača. Bez obzira da li je u pitanju automatski menjač starije generacije bez kompjuterske podrške ili automatski menjač sa kompjuterskom kontrolom, naš servis može utvrditi i otkloniti kvar na vašem vozilu odnosno automatskom menjaču u najkraćem roku.

Popravka automatskih menjača bez demontaže menjača sa vozila

Popravka automatskog menjača vašeg vozila podrazumeva popravku oštećenih i dotrajalih delova menjača bez njegovog skidanja sa vozila. Neki od ovih problema mogu se otkloniti podešavanjem i jednostavnim zahvatima na samom menjaču.

Kod starijih modela automatskih menjača moguće je otkloniti tzv. proklizavanje menjača podešavanjem pojaseva-kočnica koji omogućuju prebacivanje iz jedne brzine u drugu. Kod menjača starije generacije bez kompjuterske podrške najčešći uzrok nepravilnog rada menjača je u nepravilnom radu motora. Ukoliko dodje do kasnog ili preranog menjanja brzina potrebno je izvršiti podešavanje sajle automatskog menjača koja je direktno povezana sa sajlom gasa ili podešavanja vakumskih modulatora, kod kojih do poremećaja u radu dolazi uglavnom zbog oštećenja vakumskih creva.

Kod automatskih menjača novije generacije sa kompjuterskom kontrolom menjanje brzina vrši isključivo kompjuter, tako da ukoliko dodje do poremećaja u menjanju brzina najčešći uzrok tome je u pogrešnim signalima koje računar prima od neispravnog senzora. Zatim, u neispravnim vezama elektromagnetnih ventila usled korozije ili mehaničkog oštećenja ili usled neispravnosti cele hidraulične jedinice. Ova vrsta kvarova može se otkloniti bez skidanja menjača i uz relativno niske troškove u poredjenju sa kompletnim remontom ili zamenom automatskog menjača.

Takodje, bez demontaže automatskog menjača sa vozila moguća je i zamena većine zaptivnih delova uz neznatne troškove čime se izbegavaju skupe popravke. Ova oštećenja nastaju uglavnom zbog starosti menjača, pregrejanog ulja u menjaču, usled mehaničkih udaraca i slično. Ukoliko dodje do curenja ulja iz menjača, potrebno je pre svega ustanoviti razlog curenja i odmah otkloniti kvar jer zbog manjka ulja može doći do mnogo većih oštećenja koja uzrokuju daleko skuplje popravke.

Pored toga, bez skidanja automatskog menjača sa vozila moguće je zameniti delove koji se nalaze sa spoljašnje strane menjača ili se do njih dolazi skidanje kartera. Reč je o elektronskim sklopovima koji se mogu opravljati kompletno ili parcijalno. Ovakvi kvarovi su češći kog novijih vozila i mogu se utvrditi pomoću kompjuterske dijagnostike. S druge strane, ukoliko je reč o hidraulično-električnom kvaru, jedino rešenje u tom slučaju je remont automatskog menjača.

Bez obzira koja je vrsta kvara ili oštećenja u pitanju, pozovite BG Automatik servis, dodjite do nas i u našem servisu dobićete kvalitetnu uslugu po pristupačnoj ceni u najkraćem roku.