Redovan servis automatskih menjača - velika ušteda od velikih troškova

Servis automatskog menjača je najbitnija komponenta kada je u pitanju održavanje vašeg automobila sa automatskim prenosom brzine. Redovan servis automatskog menjača vašeg vozila zaštitiće vas od nepredvidjenih troškova koji zavisno od vrste oštećenja mogu predstavljati pozamašan izdatak za vaš budžet.

Obzirom da je automatski menjač jedna od najskupljih stavki na vozilu veoma je bitno zaštititi ovu investiciju od mogućih oštećenja. Zato je redovan servis automatskog menjača veoma važan i predstavlja neizbežnu komponentu kada je u pitanju održavanje vašeg automobila.

Da bi izbegli oštećenja i kvarove automatskog menjača vašeg automobila a time i velike troškove potrebno je održavati i obezbediti optimalno funkcionisanja svih njegovih delova.

Kada je vreme za servis automatskog menjača?

Preporuke za redovan servis automatskih menjača variraju zavisno od vrste proizvodjača i vrste automobila. Generalna preporuka je da redovan servis automatskih menjača treba obavljati jednom godišnje ili na svakih 80.000 predjenih kilometara. Naravno, ukoliko primetite bilo kakve promene u radu automatskog menjača potrebno je da se obratite pouzdanom servisu i preventivno izbegnete veće troškove.

BG automatik servis automatskih menjača čine profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom koji će detaljno pregledati automatski menjač na vašem vozilu i zavisno od starosti vozila, predjene kilometraže i drugih kompomenti preporučiti vreme redovnog servisiranja automatskog menjača vašeg automobila.

Automatski menjač je najsofisticiraniji deo vašeg vozila pa je kontrola i redovan servis od najveće važnosti za sigrunu i ugodnu vožnju. Bez obzira da li je vreme za redovan servis, razlozi zašto ga treba odmah obaviti su:

 • Bilo kakva nepravilnost u radu (udarci, proklizavanje, kašnjenje u uključivanje u D ili R itd);
 • Kapanje ili curenje ulja iz automatskog menjača;
 • Ulje se peni ili ima miris paljevine;
 • Tamnija bolja ulja (optimalno ulje je prozirne svetlo crvene, žute ili zelene boje);
 • Premala ili prevelika količina ulja u automatskom menjaču.

Šta podrazumeva servis automatskih menjača?

Servis automatskih menjača je prevencija a ne popravka i ne podrazumeva samo zamenu ulja i filtera, već je potrebno obaviti niz kontrolnih i dijagnostičkih radnji kako bi se obezbedilo njegovo optimalno funkcionisanje. Redovan servis automatskog menjača podrazumeva:

 1. Zamenu ulja;
 2. Zamenu filtera ili sita ATF ulja;
 3. Zamenu diftunga kartera;
 4. Čišćenje taloga iz kartera i sa magneta;
 5. Skidanje i čišćenje hidraulično-ventilskog bloka;
 6. Kontrola rada elektro-magnetnih ventila;
 7. Kontrola ožičenja;
 8. Kompjuterska kontrola i brisanje svih grešaka iz memorije računara;
 9. Merenje pritiska u svim pozicijama kod izmene brzina;
 10. Testiranje rada menjača pre i posle servisa.

BG Automatik servis pruža kompletnu uslugu servisiranja, održavanja i popravke automatskih menjača svih vrsta i proizvodjača. Nudimo vam profesionalnu uslugu uz prihvatljive cene. Kontaktirajte nas i obezbedite kvalitetan servis vašeg automboila za sigurnu i prijatnu vožnju.